JB500 logo

Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch staat bekend als de belangrijkste kunstenaar van de late middeleeuwen. In zijn voorstellingen combineert hij traditie, realiteit en zijn eigen fantasie. Een fantastische mix van werelden, waar je niet op uitgekeken raakt.

Biografie

Rond 1450 wordt Jheronimus van Aken in ’s-Hertogenbosch geboren. Hij krijgt de roepnaam Joen of Jeroen en ontwikkelt zijn schildertalent in het familieatelier aan de Bossche Markt. Rond 1480 trouwt Jheronimus met de welgestelde Aleid van de Meervenne. Samen betrekken ze Aleids huis aan de Markt 61. Jheronimus’ roem groeit gestaag. In 1488 mag hij toetreden als ‘gezworen lid’ van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Hij creëert dan een artiestennaam gebaseerd op zijn woonplaats: Jheronimus Bosch. Zijn carrière gaat voor de wind dankzij prestigieuze opdrachtgevers.

9 augustus 1516 wordt Bosch begraven, vanuit de Sint-Janskathedraal. De kunstenaar is geboren, getogen en gestorven in ’s-Hertogenbosch.

Home

Levensloop

1450

Geboren als Jheronimus van Aken

1462

Familie-atelier op de markt

1480

Huwelijk met Aleid van de Meervenne

1488

Lid van het illustre Lieve Vrouwe Broederschap

1488

Begint te signeren met Jheronimus Bosch

1504

Hertog van Bourgondië bestelt een Laatste Oordeel

1516

Bosch wordt begraven

2016

De meerderheid van zijn werk keert terug naar ’s-Hertogenbosch

Home

Kunstenaar van wereldformaat

Jheronimus Bosch is een kunstenaar van wereldformaat. Zijn karakteristieke werk, vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries, verbeeldt de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. Ook na zijn leven is zijn werk onverminderd populair gebleven. Het inspireerde talloze kunstenaars tot navolging, tot op de dag van vandaag. Het maakt Bosch tot de belangrijkste kunstenaar van de late middeleeuwen. Zijn populariteit hangt samen met het raadselachtige karakter van zijn voorstellingen. Je raakt er nooit op uitgekeken.

Jheronimus Bosch, Johannes de Doper, ca. 1490-95, Madrid, Museo Fundación Lázaro Galdiano

Wist u dat?

Diverse beroemde historische figuren hadden werk van Jheronimus Bosch in bezit. Onder hen Filips de Schone - hertog van Bourgondië en Brabant. Daarnaast behoorden Margaretha van Oostenrijk, Hendrik III van Nassau en het Spaanse vorstenhuis ook tot de gelukkigen.

Unieke combinatie van realiteit en fantasie

De manier waarop Jheronimus Bosch zijn thema’s verbeeldde was destijds totaal nieuw. Hij combineerde realiteit en fantasie. We zien heiligen, duivels, landschappen en niet bestaande wezens samengevoegd tot wonderlijke nieuwe werelden. Toch kunnen we Bosch ook een realist noemen, want zijn fantasie is geënt op de bestaande natuur, op onderdelen van mensen en dieren. Zo schilderde Bosch de steenuil zowel levensecht als in afgeleide vorm. De realiteit was bij Bosch altijd het vertrekpunt.

De Hooiwagen (detail), 1510-16, Madrid, Museo Nacional del Prado

Home

Wist u dat?

Jheronimus Bosch schilderde niet op doek maar op houten panelen, zoals gebruikelijk in die tijd. Vanaf de 17de eeuw werkten kunstenaars steeds vaker op linnen, gespannen op een spieraam.

Home

Zijn tijd vooruit

Ook de werkwijze van Jheronimus Bosch was zeer vernieuwend. Terwijl eerdere meesters hun best deden de verf zo glad mogelijk aan te brengen, zien we in de werken van Bosch zijn persoonlijke toets. Hij plaatste zijn figuren met groot gevoel van vrijheid en spontaniteit. Al schilderend zocht hij naar de beste vorm. Bosch geldt trouwens als een van de eerste kunstenaar die zijn tekeningen serieus nam. Hij gebruikte ze niet alleen als schets of studie maar maakte ze ook als zelfstandige kunstwerk.

Jheronimus Bosch, Het veld heeft ogen en het bos heeft oren, recto, Staatliche Museen zu Berlin, Kupferstichkabinett

Wist u dat?

In 1488 begon de schilder zijn werk te signeren met zijn artiestennaam: Jheronimus Bosch. Door deze slimme vorm van marketing zorgde hij ervoor dat opdrachtgevers wisten in welke stad ze hem konden vinden.

Bosch in a minute. Laat je inspireren!

youtube image
youtube image
youtube image
youtube image

Jheronimus Bosch is al 500 jaar een bron van inspiratie. Rabobank is trotse partner van de meerjarenmanifestatie ‘Jheronimus Bosch 500’.

Catalogus

De rijk geïllustreerde publiekscatalogus ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ is te koop in de speciale Bosch museumshop!

Audiotour

Meer weten over Bosch’ schilderijen? De audiotour neemt u mee langs de highlights. Reserveer direct in de ticketshop!

Download de gratis App

Handige tentoonstellingsapp met highlights en praktische info. Download ’m voor uw komst via iOS App of Android App .

Lezingen

Helaas zijn onze lezingen allemaal volgeboekt. Maak gebruik van het gratis bijschriftenboekje in de tentoonstelling.