JB500 logo

De expositie Jheronimus Bosch

Ter ere van het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch presenteert Het Noordbrabants Museum de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’, van 13 feb t/m 8 mei 2016. Eenmalig keert het grootste deel van zijn oeuvre terug naar zijn stad ’s-Hertogenbosch.

Bosch komt thuis

Voor de expositie komen topstukken uit vooraanstaande musea uit de hele wereld naar ’s-Hertogenbosch. Zoals De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit Musée du Louvre (Parijs), en De Dood en de vrek uit de National Gallery of Art (Washington). Ze komen met het grootste deel van Bosch’ oeuvre voor één keer terug naar de stad waar ze gemaakt zijn. Jheronimus Bosch is immers geboren in ’s-Hertogenbosch, had hier zijn atelier en baseerde op déze stad zijn artiestennaam Bosch. Het groot aantal bruiklenen biedt bezoekers de unieke gelegenheid de revolutionaire en fantasierijke beeldtaal van Jheronimus Bosch uitgebreid te bestuderen.

Home

Wist u dat?

Na 450 jaar is De Hooiwagen voor het eerst vanuit Madrid teruggereisd naar Nederland. De Spaanse koning kocht dit drieluik in 1570 voor zijn privéverzameling.

Home

Het Bosch Research and Conservation Project

De expositie biedt nieuw perspectief op Jheronimus Bosch dankzij het recente onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Dit internationale team van deskundigen onder leiding van Jos Koldeweij en Matthijs Ilsink heeft de afgelopen zes jaar voor het eerst vrijwel het gehele oeuvre van de meester Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht en gedocumenteerd met behulp van de nieuwste technieken. Door middel van reconstructies en visualisaties kunnen de bezoekers van de tentoonstelling zich verwonderen over de onderzoeksresultaten en krijgen ze goed inzicht in de totstandkoming van het werk van Bosch.
Bekijk de onderzoeksresultaten

Wist u dat?

Bosch’ thematiek is gebaseerd op traditie, maar zijn beeldtaal en manier van werken zijn volstrekt modern. Hij creëerde visioenen op basis van zijn religieuze overtuiging, realisme en fantasie.

Nooit eerder getoonde, gerestaureerde werken

Ter voorbereiding op de expositie in Het Noordbrabants Museum is onlangs een groot aantal schilderijen van Jheronimus Bosch gerestaureerd. Mede dankzij het Bosch Research and Conservation Project hebben de schilderijen hun oorspronkelijke schittering teruggekregen. In ’s-Hertogenbosch zijn de 9 gerestaureerde schilderijen voor het eerst samen in hun nieuwe staat te zien. Het geeft extra glans en betekenis aan de presentatie van het herijkte oeuvre van Bosch.

Jheronimus Bosch, Gulzigheid en lust (fragment van Het Narrenschip), ca. 1500-10, New Haven (USA), Yale University Art Gallery

Home
Jheronimus Bosch is de belangrijkste en meest oorspronkelijke middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht. Het is een langgekoesterde ambitie om in 2016 het overgrote deel van zijn oeuvre naar zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch te laten terugkeren. Geweldig ook dat een nieuwe generatie kennis kan maken met dit in alle opzichten unieke werk.

Charles de Mooij

Directeur van Het Noordbrabants Museum

Catalogus

De rijk geïllustreerde publiekscatalogus ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ is te koop in de speciale Bosch museumshop!

Audiotour

Meer weten over Bosch’ schilderijen? De audiotour neemt u mee langs de highlights. Reserveer direct in de ticketshop!

Download de gratis App

Handige tentoonstellingsapp met highlights en praktische info. Download ’m voor uw komst via iOS App of Android App .

Lezingen

Helaas zijn onze lezingen allemaal volgeboekt. Maak gebruik van het gratis bijschriftenboekje in de tentoonstelling.