JB500 logo

Bosch in ’s‑Hertogenbosch

In 2016 staat Jheronimus Bosch centraal in een nationaal evenementenjaar. Het hele jaar door worden op diverse plekken bijzondere concerten, voorstellingen en exposities georganiseerd, met ’s-Hertogenbosch – de stad van Jheronimus Bosch – als stralend middelpunt.

’s-Hertogenbosch: een van de oudste middeleeuwse stadscentra van Nederland

’s-Hertogenbosch (Den Bosch in spreektaal) ontleent zijn naam aan het ‘bos van de hertog’. De hertog van Brabant had hier zijn jachtgebied. Een nederzetting op deze plek groeide uit tot levendig handelscentrum en kreeg in 1185 stadsrechten. De oude Markt zou altijd het centrum van de stad blijven. O.a. Jheronimus Bosch woonde aan dit plein. De binnenstad is het grootste omwalde gebied van Nederland. De middeleeuwse structuur is grotendeels behouden gebleven en is te herkennen aan de vele bochtige, verspringende straatjes met pakhuizen en koopmanswoningen langs de Dieze. Jheronimus Bosch zou er zijn weg ook nu nog zonder problemen kunnen vinden.

Home

Wist u dat?

In 1463 woedde er een grote brand in ’s-Hertogenbosch, die Jheronimus Bosch als kind vermoedelijk heeft gezien. Een groot deel van de stad ging in vlammen op. In het werk van Bosch komen vaak stadsbranden voor.

Home

2016: nationaal Jheronimus Bosch-jaar

Ter ere van het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch pakt ’s-Hertogenbosch groots uit in 2016. Een culturele manifestatie vindt plaats onder de naam Jheronimus Bosch 500, georganiseerd door de gelijknamige stichting. Een uniek en ambitieus project, passend bij de positie van Jheronimus Bosch in de top van de internationale schilderkunst. 2016 wordt een jaar vol bijzondere dans-, theater- en circusproducties, concerten en exposities. De tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ in Het Noordbrabants Museum vormt het hoogtepunt. Het centrum van de festiviteiten ligt in Brabant, met ’s-Hertogenbosch - de stad van Jheronimus Bosch - als stralend middelpunt.
Bekijk het volledige programma

Wist u dat?

Jheronimus Bosch woonde en werkte in ’s-Hertogenbosch. Hij was omringd door zijn inspiratiebronnen, of het nu het werk van Bossche boekdrukkers was, het leven in de Bossche straten en kloosters, of het beeldhouwwerk van de prachtige Sint-Janskathedraal.

In de voetsporen van Bosch

In ’s-Hertogenbosch kun je je ook buiten de tentoonstelling onderdompelen in de sfeer van Jheronimus Bosch. Bijvoorbeeld door de Markt te bezoeken met het beeld van Jheronimus, zijn woonhuis en familieatelier. Of door de Sint-Janskathedraal te beklimmen en oog in oog te staan met de luchtboogmonsters. Of door een rondvaart op de Binnendieze (vanaf 1 april): het netwerk van grachtjes in de oude binnenstad. Ook het Jheronimus Bosch Art Center is een bezoek waard.

Naast alle kunst en cultuur staat ’s-Hertogenbosch bekend om zijn gezellige winkelstraten en talloze terrasjes. De stad is al vier keer benoemd tot ‘Meest Gastvrije Stad’ van Nederland.
Meer over verblijf in de stad

Home
Catalogus

De rijk geïllustreerde publiekscatalogus ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ is te koop in de speciale Bosch museumshop!

Audiotour

Meer weten over Bosch’ schilderijen? De audiotour neemt u mee langs de highlights. Reserveer direct in de ticketshop!

Download de gratis App

Handige tentoonstellingsapp met highlights en praktische info. Download ’m voor uw komst via iOS App of Android App .

Lezingen

Helaas zijn onze lezingen allemaal volgeboekt. Maak gebruik van het gratis bijschriftenboekje in de tentoonstelling.